Prisklass:
Delfinsäker:
Ursprung:Thailand
Avrunnen vikt:150g
Smak:
Lukt:
Konsistens:
Utseende:
Kattvänlig:
Prisvärde:
Totalbetyg:
Inköpställe och referenspris
PrisXtra Norra Stationsgatan 19.90kr

2008-09-04

Abba Tonfisk fina filébitar i solrosolja

Abba's lyxtonfisk i solrosolja låter onekligen smarrigt. Hur står den sig mot annan tonfisk i olja?

Först och främst ska vi klargöra en sak. Nämligen att just användandet av solrosolja inte är unikt för denna tonfisk på något sätt. Faktum är att hälften av all tonfisk i olja använder just solrosolja (t ex budgettonfisken eldorado). Resten av dem använder vegetabilisk olja vilket även detta kan vara solrosolja. Anledningen till att jag nämner detta är att Abba verkar försöka få sin tonfisk att sticka ut vilket den alltså inte gör.

Vi kan väl nämna för sakens skull att alla Abba's tonfiskburkar har ett "handtag" för att underlätta öppning. Detta gillar vi. När vi väl slitit upp burken hittar vi som vanligt hos Abba en blandning av filébitar och något som antagligen ska föreställa bitar men känns lite luggslitna. Kanske inte skulle kalla de "fina". Hur som helst så har de en fräsch färg. Spadet de ligger i, ja det är ett spad och inte ren olja, är genomskinligt med "oljebubblor". Detta är lite underligt då tidigare erfarenhet visar att tonfisk i olja ligger just i ren olja. Kanske var det vatten kvar i tonfisken vid tillverkning, vad vet jag.

Innehållet doftar relativt neutralt, ganska svagt av tonfisk. En söt, god doft helt utan fräna inslag.

Överraskande fann vi att tonfisken inte smakade tonfisk, möjligtvis väldigt väldigt svagt. (Alla var inte helt överens). Smaken består snarare av något sött och salt. En av oss tyckte det påminde om kyckling och en annan att det påminde om kalkon. Personligen anser jag att det fortfarande känns som tonfisk även om den karakteristiska tonfisksmaken inte infinner sig. Svårt att beskriva men alla var överens om att smaken var god. Ingen bitter eftersmak. Svårt att betygsätta detta då frågan är om smaken ska vara god eller att den ska smaka tonfisk. (Kombinationen finns inte ;) Det får bli en svag fyra. Spadet smakar likadant men lite sötare, ingen smak av olja direkt.

Inga katter har fått prova denna.

Notering 090604,
Vi har efter vårt stora test kommit fram till att denna tonfisk förtjänar vårt första toppbetyg!

Recenserad av Per.

Kommentarer:

2008-10-24 18:23 skrev åååh
gott
2008-12-23 08:04 skrev Love
åt precis en burk bara sådär rakt av.. jättegott!
2009-02-01 10:57 skrev Henrik
När innehållet oftast kommer från Thailand, varför skulle det vara någon skillnad? Har ABBA ett magiskt tonfiskrecept som sänder smaken upp till höjder tidigare reserverade för Muhammed? Personligen finner jag det rimligt att viljan att köpa sig till guldkant präglas. För lättillgängliga exempel så rekommenderar jag avsnittet av Penn & Teller's Bullshit! som behandlar buteljvatten.
2009-07-30 09:53 skrev Tonfiskburk
Henrik, du menar alltså att all tonfisk från Thailand smakar likadant? Dax att skrota den här sajten isf.
2010-09-01 23:39 skrev Christoffer
Åt just denna sort medan jag läste recensionen. Tycker helt klart att den var fin i konsistens, smak och färg. Dock kan jag inte ge toppbetyg eftersom köttet var lite väl tätt packat och således smått torrt, det känns som man behöver något tillbehör för att denna tonfisk skall uppnå sin fulla potential. En medelstark 4
2012-08-06 06:59 skrev Åsa
Jag älskar denna burk som jag nästan äter varje dag på jobbet som mellis, ibland på Vasa sesam eller helt bara rakt upp och ner. Jag brukar behålla lite av oljan kvar i burken och sen blanda runt lite, då blir den inte lika torr. Jag brukar också föredra de små burkarna i trepack som de har av denna sort på 90 g.
2015-05-11 17:37 skrev Danne
Bästa tonfisken av alla märken och sorter jag provat. Äter den tillsammans med all olja direkt ur burken efter att jag finfördelat bitarna med gaffeln. Skulle vilja hitta en av liknande klass för en billigare peng då jag helst skulle vilja äta runt 3 burkar om dagen när jag tränar. Någon som vet om oljan kan vara dålig för en, eller bra kanske till och med?

Obs! Din kommentar behöver godkännas innan den visas.