Prisklass:
Delfinsäker:
Ursprung:Tunisien
Avrunnen vikt:165g
Smak:
Lukt:
Konsistens:
Utseende:
Kattvänlig:
Prisvärde:
Totalbetyg:
Inköpställe och referenspris
Tunisien 0.00kr

2010-06-15

El Manar

En färgglad burk från Tunisen har hittat hem till oss. Det tackar vi Linn på Temaresor för.

El Manar Thon entier a l'huile de tournesol som det fullständiga namnet på burken lyder, betyder väl ungefär El Manar Hela tonfiskbitar i solrosolja, om vår knaggliga franska inte helt svikit oss. Burken är som sagt ganska färgglad och trevlig med en på vattenytan simmande tecknad tonfisk mot grön himmel. Lite barnbokskänsla, och tanken är säkert att de tunisiska barnen ska rycka mamma i långkjolen och säga att just den tonfiskburken vill de ha. En bild på en solros utplacerad här och var på burken förtydligar att det är just solrosolja fisken simmar i.

Vi uppskattar snabböppningen även om det nu mer i princip blivit vanligare än burkar som saknar det. När vi öppnat burken möter oss synen av lite större filébitar omgivna av en hel del flisliknande småbitar i klart oljespad. Tonfisken är kanske aningen mörk men ser annars helt ok ut.

Doften är också den helt ok, en svag och ganska fräsch oljedoft utan sura inslag.
Burken innehåller 162 gram netto enligt den i övrigt knapphändiga informationen på burken, och vi sluter oss till att det då är frågan om avrunnen vikt. Ingen annan viktinformation finns på burken. Känslan är också att det är mycket kött i burken och inte så mycket olja när vi hällt bort oljan och stjälpt upp den på tallriken.

Väl på tallriken ser vi också att de "stora bitarna" tenderar att falla sönder ytterligare så att det inte blir så värst mycket "Hela bitar" kvar. Men det är fortfarande långt ifrån den "fiskfärs" vi tidigare ibland hittat i burkar som utlovat "tonfiskbitar" eller "hela bitar".

Hur är då smaken? Jo, väldigt god, tonfisken känns mycket saftig med en fin sälta, och simmar faktiskt upp i det absoluta toppskiktet, en stark 4 blir det smakmässigt.

Slutsatsen får bli att detta är en väldigt god tonfisk och definitivt en burk att satsa på om du befinner dig i Tunisien och känner dig lite sugen på tonfisk. Tyvärr har vi ingen aning om vad burken kostade, så om den är prisvärd vet vi inte.

Några näringsvärden hittar vi inte och heller inget om vad det är för slags tonfisk eller om den är delfinsäkert fångad. Vi förmodar att ursprungslandet är Tunisien då inget annat anges på burken. Den knapphändiga informationen drar så klart ned helhetsbetyget en aning.

Recenserad av Magnus.

Kommentarer:

Obs! Din kommentar behöver godkännas innan den visas.