Prisklass:
Delfinsäker:
Ursprung:Italien
Avrunnen vikt:140g
Smak:
Lukt:
Konsistens:
Utseende:
Kattvänlig:
Prisvärde:
Totalbetyg:
Inköpställe och referenspris
(Från leverantör) Finns på Matpressen 86.00kr

2010-06-07

Callipo - Filetti di Tonno

Vi ger oss på vår hittills dyraste tonfiskburk, en skinande inglasad italiensk lyxyacht.

Med 86kr burken, visserligen en rejäl burk på 200g (140g avrunnen), kan detta inte benämnas annat än lyxtonfisk. Och visst andas den lite lyx i sin glasburk. En av fördelarna med glasburk, förutom att det rent allmänt känns lite lyxigare, är att man inte bjuds på några obehagliga överraskningar, man ser liksom direkt vad man får. Här simmar nämligen de största filébitar vi sett i en burk. Även om simmar kanske i och för sig inte är rätta ordet då de mer står packade likt tjocka stavar i burken. Färgen är fint ljust beige med svagt rosa ton, inget smutsbrunt, sjukligt grått eller andra missfärgningar här inte.

Väl uppstjälpt visar det sig att de rejäla filébitarna inte bara var en optisk illusion skapad av glaset i burken utan faktiskt, efter ett visst sönderfall, behåller större delen av sin massa i kompakt form även på tallriken. Det här är verkliken ordentliga filébitar. Doften bjuder inte heller den på några konstiga överraskningar, svag tonfiskdoft utan de metalliska undertoner som ibland kan dölja sig i metallburkstonfisk (ett nytt ord är fött :)

Smaken är väldigt god och köttet är heller inte segt, vilket ibland kan vara fallet med lite större tonfiskbitar. Ska man säga något negativt om smaken är det att det möjligtvis inte smakar så mycket, det saknas helt enkelt lite sälta tycker vi. Men på det stora hela är det en väldigt god tonfisk.

Några näringsvärden kan vi inte hitta på burken, italienarna har måhända en mer avslappnad inställning till det här med kilokalorier och kilojoule. Tonfisken är av typen gulfenad tonfisk och fiskad med långrev som skonar delfiner.

Slutsatsen får bli att detta är en tonfisk för restauranger som av någon anledning vill servera burktonfisk, men med tanke på priset kanske inget för normalkonsumenten. Vill du dock testa en burktonfisk med riktigt rejäla filébitar så bör du kika på denna.

Recenserad av Magnus.

Kommentarer:

Obs! Din kommentar behöver godkännas innan den visas.