Prisklass:
Delfinsäker:
Ursprung:?
Avrunnen vikt:101g
Smak:
Lukt:
Konsistens:
Utseende:
Kattvänlig:
Prisvärde:
Totalbetyg:
Inköpställe och referenspris
(Från leverantör) Finns på Matpressen. 69.00kr

2010-05-27

Callipo - Filetti di Tonno con 'Nduja calabrese

Vi provar svindyr italiensk tonfisk med svin i (!)

Callipo's serie "le rustiche di tonno" består av ett antal glasburkar med tonfiskfilé täckt av diverse underliga inläggningar. Först på tur står 'Filetti di Tonno con 'nduja calabrese'. Nduja är, ja vi fick googla det, en extremt stark korv gjord på griskött från djurets huvud, spännande.

Burken bara skriker lyx och priset, ca 65kr, hade varit det mesta vi betalt för en tonfiskburk ever, om vi faktiskt betalt för den, vilket vi inte gjort. Och nej, vi stal den inte, vi fick den skickad till oss av den svenska distributören!

Burken innehåller rejäla filébitar (och då menar jag rejäla) som simmar i ett klarrött oljespad, olivolja enligt innehållsförteckningen. I spadet simmar även 'ndujan, ser mest ut som en röd pesto.

Ett "klick" garanterar att vår burk är oöppnad, till skillnad från våra vanliga burkar, och vi gör ett försök att beskriva vad innehållet doftar. Vi är en fem stycken som alla ger varsin version. Allt från surt och stall till tomat och kött. Ganska obestämbart om du frågar mig.

Personligen tycker jag det är en svag tonfiskdoft (åt makrillhållet) med en söt bidoft. Det doftar gott. Och oljigt.

Jag häller försiktigt av spadet, stjälper upp, och provsmakar. Först peston, vilket vi förmodar är den malda 'ndujan. Den smakar inte jättemycket. Det är dock starkt, inte extremt utan lagom. Möjligtvis smakar det chili. Helt okej! Jag lossar en bit tonfisk från den magiska filén och testar. Saftigt! Mört! Tonfisken smakar ungefär som den doftar, lite tonfisk och lite annat obestämbart. Här är vi också oense. Vissa av oss tycker inte det smakar gott medan vissa, jag t ex, tycker det. Jag anar att ifall man diggar 'nduja, diggar man den här tonfisken, annars inte.

Jag kan också passa på att uppmärksamma att detta är första gången vi testar tonfisk med pasta, istället för ris. Barillas Penne för att vara exakt. Och detta dels för att jag är sjukt trött på ris men även för att viss tonfisk gör sig bättre med pasta (inbillar jag mig).

I vilket fall gillar jag den här tonfisken, jag gillar den starkt. Den funkar klockrent med pastan och jag vill bara ha mer. Note to myself: prova 'nduja.

Tonfisken är som alla Callipos tonfisk gulfenad och fångad utan risk att delfiner skadas.

Recenserad av Per.

Kommentarer:

Obs! Din kommentar behöver godkännas innan den visas.