Prisklass:
Delfinsäker:
Ursprung:Italien
Avrunnen vikt:52g
Smak:
Lukt:
Konsistens:
Utseende:
Kattvänlig:
Prisvärde:
Totalbetyg:
Inköpställe och referenspris
Matpressen 14.00kr

2010-05-11

Callipo - Tonno all'Olio di Oliva

Callipo ger intrycket av att vara tonfiskälskarens val men hur väl stämmer det med verkligheten?

I en VI-butik hittar vi en hyllsektion helt dedikerad till märket Callipo. Kikar man på deras hemsida får man en känsla av att Callipo är Italiens motsvarighet till Abba (ej popgruppen). Både pris och utseende vittnar om en marknadsföring som riktar sig till premiumkunder.
Idag testar vi "basmodellen" av utbudet, en portionsförpackning i ett set om tre, för hutlösa 43 kronor. Dvs, ca 14 kronor för 52 avrunna gram.

Tonno all'Olio di Oliva är på förpackningen översatt med Tuna Steak in Olive Oil och förpackningen pryds av en filébit som snarare påminner om skinka, ett perfekt utseende.

Vi bryter upp locket med snabböppnaren och möts av ett semitransparent spad med något som ska föreställa tonfiskfilé; en till ytan svagt gulfärgad klump. Vi gräver ut innehållet som genast faller sönder. Några vidare filébitar är det inte tal om, falsk marknadsföring! Vidare täcks bitarna av ett slemmigt skumlager som påminner om en spottloska.

Lukten är dock angenäm och innehåller inga överraskningar, varken trevliga eller otrevliga.

Vi hugger in på de spott-täckta tonfiskbitarna och konstaterar att det trots allt smakar riktigt gott med ordentligt sälta. Konsistensen är en annan historia, köttet är väldigt segt.

Tonfisken är enligt förpackningen fångad med krok vilket tydligen inte skadar delfin och fångsten består av gulfenad tonfisk. Det är ganska diffust vad som anses som ekovänlig fångstmetod och vilka arter man bör undvika så jag uttalar mig inte om detta.

Som avslut är vi överens om att Callipos basmodell ej är prisvärd. Bra smak och lukt men en konsistens och ett utseende som inte överensstämmer med priset. Det finns betydligt bättre i tonfisk att välja.

Recenserad av Per.

Kommentarer:

Obs! Din kommentar behöver godkännas innan den visas.