Prisklass:
Delfinsäker:
Ursprung:Stilla Havet
Avrunnen vikt:115g
Smak:
Lukt:
Konsistens:
Utseende:
Kattvänlig:
Prisvärde:
Totalbetyg:
Inköpställe och referenspris
Coop Forum, Gbg 24.50kr

2010-02-10

Abba Utvalda filébitar i olivolja & havssalt

Åsa från Lerum har skickat oss en burk med Abbas flaggskepp, tonfisk i olivolja och havssalt. Teh shit helt enkelt.

Om man ser till priset och utseendet på burken så ska det här vara tonfiskens créme de la créme. Allt känns onekligen väldigt lyxigt och det är med höga förväntningar vi utforskar innehållet.

Burkens ovala form gör det lite knepigare än vanligt att öppna den, åtminstone om man har pianofingrar (som Per enligt utsago har).

Första intryck. Fräsch färg, klart spad, något luddigt innehåll. Visst är det filébitar, men inte känns de handplockade. Vi hade nog förväntat oss de vackraste bitar som ögat kan skåda, att man nästan bländas av köttets perfektion. Så är det så klart inte, det är klassiska filébitar.

Lukten är riktigt bra, även om oljan överlag står för en stor del av den.

Köttet är väldigt isärfallande när vi lägger upp bitarna på tallriken. Vi är dock inte helt överens ifall det är något bra eller ej. Magnus anser att det knappast kan ses som positivt att köttet inte hänger ihop medan jag drar paralleller till riktig mör kalventrecôte eller oxfilé som smälter i munnen. Samma diskussion uppstår när vi väl smakar tonfisken.

Smaken är definitivt bra men även här har vi svårt att komma överens. Jag ger både konsistensen och smaken toppbetyg medan magnus är mer försiktig och ger en trea respektive en fyra. Smaken är "helt okej" enligt Magnus (Magnus är dum i huvet, reds.anm).

Någon smak av olivolja eller havssalt känner vi inte.

Betyget ser per recensent ut enligt följande:
Magnus: 4, 3, 5, 4
Per: 5, 5, 5, 4

Vi vill påpeka att tonfisken är certifierad enligt MSC, Marine Stewardship Council, www.msc.org, vilket är väldigt bra.

Priset för denna burk är hela 24,50, om inte den dyraste, definitivt i högsta laget.

Slutligen vill vi tacka Åsa så mycket för burken!

Recenserad av Per och Magnus.

Kommentarer:

2010-02-25 23:05 skrev Tompe
Måste kolla efter denna nästa gång jag handlar! Bra att veta hur den ser ut
2010-03-28 14:02 skrev Wilhelm
Vad är havsolja?
2010-04-04 12:05 skrev Tonfiskburk
@Wilhelm, det kan man fråga sig. Tack. (Googlar man på havsolja kom man hit =)
2010-09-09 16:58 skrev Viktor
Fick äntligen(?) tag på en burk. Blev ytterst tveksam när jag såg hur pass liten den faktiskt var! Jämförelsepris på 230kr/kg mot abbas vanliga i solrosolja på 130kr/kg kändes också lite sådär. Och måste faktiskt säga, såhär efter att ha klämt i mig en burk, att den för mig är i stort sett precis samma sak som Abbas i solrosolja. Min filébit var däremot riktigt fin!
2013-03-01 23:49 skrev Sara
Vill bara inflika att tonfisken (nästan alla arter och bestånd) är akut hotad, och måste man prompt äta det ibland ändå så bör man vara beredd att punga ut ett högt pris för att få den MSC-märkt. Det är inte så lite tragiskt att vi ser utrotningshotade djur som vardagsmat. ..
2014-04-26 10:42 skrev Vidrigt
Fattar ej hur du kan tycka denna oprisvärda skit är bra och andra mer prisvärda produkter får kasst betyg, Och för att informera Sara, det finns tonfiskarter som är helt ohotade och är en av de viktigaste fiskarna för fiskare

Obs! Din kommentar behöver godkännas innan den visas.