Prisklass:
Delfinsäker:
Ursprung:?
Avrunnen vikt:0g
Smak:
Lukt:
Konsistens:
Utseende:
Kattvänlig:
Prisvärde:
Totalbetyg:
Inköpställe och referenspris
Stop&Shop Milford USA 9.32kr

2009-06-03

Chunk white tuna

Vit tonfink låter spännande, men är det det?

Chunk white tuna från Ace of Diamonds är en tonfisk från vår amerikanske vän och tonfisksupplier Carl, vi sänder ett cybertack till dig Carl.
Det är med spänning jag tar mig ann denna iofs ganska oansenliga burk, men vit tonfisk känns ändå ganska exotiskt och kanske även lite mystiskt. Är det en egen sort, är den släkt med vitval, har den klorblekts? Ja, frågorna hopar sig och spänningen stiger.

En titt i wikipedia avslöjar att white tuna är benämningen på två arter populära i det Japanska köket, varav den ena (Escolar) inte ens är en tonfisk och den andra (Albacore) är en liten tonfisksort. Hittar en liten text på burken som säger "Albacore" och sluter mig därför till att det är just tonfisk jag precis ätit, och inte Escolar som förbjudits i vissa länder för sin laxerande effekt. Att jag blev tvungen att springa på toa strax efter recenserandet får alltså ses som en ren slump. Hur som helst, hur var den då:

Utseende: I ett relativt grumligt spad hittar vi medelstora- och små, väldigt ljusa vitbeigea bitar. Det är väldigt mycket spad, vilket visar sig när man häller bort det och upptäcker att det inte blir så värst mycket tonfisk kvar i burken.

Doft: Lagom salt och ganska fräsch doft utan surhet

Konsistens: Jag hade önskat att bitarna hållit en någorlunda likartad storlek, men det är alldeles för mycket småbitar bland dem med, vad jag skulle kalla, godkänd storlek.

Smak: Ganska god smak med en, för att vara vatten, relativt fin saftighet, antagligen på grund av det myckna spadet och de många småbitarna. Känns möjligtvis aningen mildare i smaken än icke vit tonfisk.

Övrigt: Väldigt lite info på burken, ingen angiven avrunnen vikt endast 170g netto, antagligen för att det mesta var spad. Inget angivet ursprungsland eller var den är fiskad. Dock är Albacore en så kallat miljömärkt art vilket naturligtvis skall premieras med plus i kanten.

Slutsats: En relativt god men ändå ganska medioker tonfisk, för lite tonfisk och för mycket spad gör ingen tonfisklover glad. Det blir en svag trea.

– För lite tonfisk och för mycket spad, lite för mycket småbitar, dåligt med info på burken
+ Delfinsäker, ganska god, Albacore

Recenserad av Magnus.

Kommentarer:

Obs! Din kommentar behöver godkännas innan den visas.