Prisklass:
Delfinsäker:
Ursprung:Seychellerna
Avrunnen vikt:0g
Smak:
Lukt:
Konsistens:
Utseende:
Kattvänlig:
Prisvärde:
Totalbetyg:
Inköpställe och referenspris
Lidl 12.50kr

2008-09-19

Nixe Tuna Steaks in olive oil

Detta skulle kunna ha blivit årets tonfisk på burk. Vad gick fel?

Då jag vid själva smaktestet ännu inte läst det finstilta som säger att denna tonfisk är producerad för Lidl (detta budgetlivsmedelskedjornas lågvattenmärke av dåligt rykte och allehanda livsmedelsskandaler), anser jag mig inte ha några förutfattade meningar gällande smaktestets utfall. Men aningen förvirrande blir det ändå, detta är nämligen en tvåpack med tillsynes identiska burkar, och vi börjar med den första:

Utseende: Moderat grumlighet på oljespadet. Ljusbeige kött med svagt rosa karaktär. Köttet ser formpressat ut och uppvisar viss trådighet.

Doft: Svag till knappt märkbar doft av olja, och mycket svag till ingen fiskdoft.

Konsistens: Känns lite formpressad, och ganska sönderfallande.

Smak: Fantastiskt god, ingen kvardröjande eftersmak. Mycket saftig med väldigt fin kycklingkaraktär men helt utan den torrhet som kycklingkött ofta uppvisar.

Detta vågar jag påstå är den tveklöst godaste tonfisk på burk jag ätit, åtminstone sedan vi började recensera. Kanske är det Olivoljan, kanske är det den Seychelliska (säger man så?) tonfisken eller kanske är det kombinationen av de båda, men den här tonfisken smakar fantastiskt.

Dagen efter den första burken var det då dags för nästa i tvåpacket.
Burk nummer två känns innehållsmässigt inte alls stämma överens med burk nummer ett. Utseendet är av träfliskaraktär snarare än formpressat och mycket lösa bitar flyter omkring. Köttet är överlag mörkare och på flera ställen finns brunsvarta partier i köttet. Doften är också aningen fränare med moderat fiskdoft. Inte heller smaken håller samma höga kvalitet som burk nummer ett i denna tvåpack. Smaken är inte på något sätt dålig, men är ändå markant sämre än ettans, köttet känns också torrare och har en viss kvardröjande bismak. Jag känner mig aningen förvirrad över hur jag ska ställa mig till detta. Hade jag bara ätit den första burken hade betyget nosat på en 5:a, hade jag bara ätit burk nummer två hade betyget blivit en 3:a, så slutbetyget får i brist på annat hamna på en förvirrad 4:a.

Slutsats: Jag hade verkligen hoppats kunna sätta min första säkra 5:a men Nixe Tuna Steaks i tvåpack känns lite lotto, det kan både bli fantastiskt och mediokert, och vidare efterforskningar krävs för att fastställa mediankvalitén.

Den enda vikt som anges på burken är 150g, och det gäller förmodligen inte avrunnen vikt. Delfinsäkert fångad enligt märke på burken.

Priset i vänsterkolumnen gäller för 1 burk, tvåpacket kostar således 25 kronor.

– Skiftande kvalitet i burkarna
+ God till fantastisk smak

Recenserad av Magnus.

Kommentarer:

Obs! Din kommentar behöver godkännas innan den visas.