2009-06-04De fyra stora

För att finna en vinnare har vi gjort ett blindtest på våra fyra favoriter i olja. Läs vidare och se vem som vann!

Medan ni läsare firade jul genomförde edra recensenter en gigantisk och viktig jämförelse för att fastställa vem som som skulle vara 2008 års bästa tonfisk i olja.

Vi valde att jämföra de fyra stora kvalitetsmärkenas tonfisk i olja; Ica, Hemköp, Willys och Abba. Själva testen genomfördes på så vis att vi lät de fyra olika burkarna rinna av (med assistans av vår medhjälpare) och sedan presenteras på en gemensam tallrik.

Det visade sig ganska snart att det skulle bli en jämn match. Redan upplagda på tallriken insåg man att man endast kunde spekulera om vad som var vad och tävlingen kom mer att handla om smak än något annat. För er information var recensenterna över lag av samma åsikt gällande betygsättning om upplevelse.

Alla fyra tonfisksorterna hade en ljusrosa, fräsch färg på köttet medan vissa kanske hade fler mörka partier och gulare yta. Vad det gällde köttets fasthet stod speciellt en tonfisk ut med mindre isärfallande karaktär, men återigen var skillnaden inte enorm. Man får ha i åtanke att endast delar av burkens innehåll togs ut så man kan inte fästa allt för stor betydelse vid skillnader som kan tänkas vara påverkade av valet av delar. I vilket fall som helst kunde två av burkarna tänkas vara något mer isärfallande än övriga.

Lukten fäste vi ingen betydelse vid, framförallt för att alla sorter låg på samma tallrik och för att doften var väldigt lik bland deltagarna.

Höjdpunkten av testet var så klart smakupplevelsen, huruvida dessa fyra märken skulle kunna skiljas åt och ifall en vinnare skulle kunna koras. Precis som i övrigt insåg vi att skillnaden inte var stor men att det ändå fanns en skillnad. Här utmärkte sig speciellt en negativt, en viss surhet som inte ska infinna sig i den här klassen av tonfisk. Inte på något sätt en hemsk smak men ändå tillräckligt för att genast placera sig på sista plats. Detta var Ica's tonfisk.

Av de tre kvarvarande deltagarna stack en ut, Willys, på grund av att smakkaraktären var så pass annorlunda, inte dålig utan snarare speciell. Renast smak, eller kanske mest uppskattad koppling till tonfisksmak, hade Abbas. Inte långt efter men med en något mindre frisk smak hamnade testets, vid tillfället, billigaste tonfisk; Willys. Hemköps tonfisk hamnade då på en tredje plats men med betydligt mer koppling till toppskiktet än fyran.

Detta innebar att Abbas tonfisk i solrosolja blev testets vinnare. Motiveringen är en genomgående hög kvalitet. Dels genom färg och fasthet men även, och kanske framförallt, för dess smak.

Andra- och tredjeplatsen var kanske snarare en gemensam placering då båda märkena höll en hög standard med bra fasthet (Willys framförallt) och fin färg och smak.

Fjärde och sistaplaceringen, Ica, höll inte riktigt samma klass som de övriga deltagarna vad gällde smak, även om färg och form var av tillfredsställande kvalitet.

Detta innebär också att vi har tilldelat Abbas tonfisk i solrosolja, tonfiskburks första femma. Grattis.

Skriven av Per & Magnus.

Kommentarer:

2010-03-11 12:23 skrev John
Ni är fan inte kloka, I like!
2010-03-29 12:40 skrev lisa
är inte hemköp och willys samma lika? tillhör samma kedja o andra varor har varit desamma hos båda butikerna.. vad tror ni?
2010-04-04 12:03 skrev Tonfiskburk
@lisa, mycket möjligt. De fick i princip identiskt betyg så.
2011-02-23 10:59 skrev kris-tina
håller med Lisa. min pojkvän som jobbar inom willys- och hemköpkoncernen, dvs. axfood, påstår att det är så i alla fall. det är även därför de sakta men säkert byter ut sina egna varor med det gemensamma märket "garant".

Obs! Din kommentar behöver godkännas innan den visas.